Online trainen? Drie lessen die we kunnen leren van de radio!

Persoonlijke Ontwikkeling en Effectiviteit Uncategorized
19-05-2021

Online trainen? Drie lessen die we kunnen leren van de radio!

Lessen van de radio


Online trainen is definitief doorgebroken en gaat, hand in hand met het hybride werken, niet meer weg. Veel trainers zijn nog wat zoekende naar hoe ze hun online trainingen nét zo impactvol kunnen neerzetten als een training op locatie. Daarbij kunnen we veel leren van de manier waarop radioprogramma’s worden gemaakt. In dit blog bespreken we drie lessen die trainers kunnen leren van radiomakers.


Radioles 1  – ontwikkel een herkenbaar format


Radiomakers bouwen hun programma zorgvuldig op. Ze maken keuzes m.b.t. de muziek die ze draaien, de informatie die ze delen en de interactie met hun publiek. Afwisseling en herkenbaarheid zijn daarbij belangrijke ingrediënten. Het samenstellen van een online training kun je vergelijken met het samenstellen van een radioprogramma. Welke inhoudelijke keuzes maak je? Hoe zorg je voor een goede opbouw en voldoende afwisseling? En, hoe maximaliseer je de kans dat deelnemers ook echt wat gaan doen met de inzichten die je biedt? Tafelgasten.com heeft daarom het ‘tafelsessieformat’ ontwikkeld. Een herkenbaar format voor een impactvolle online training van 1,5 uur waarin inhoud, afwisseling en interactie centraal staan.

Veel trainers zijn nog wat zoekende naar hoe ze hun online trainingen nét zo impactvol kunnen neerzetten als een training op locatie. Daarbij kunnen we veel leren van de manier waarop radioprogramma’s worden gemaakt. In dit blog bespreken we 3 lessen die trainers kunnen leren van radiomakers.


Radioles 2  – wijs een sidekick aan


Een kenmerkend onderdeel van het tafelsessieformat is de ‘sidekick’. Dat hebben we dankbaar overgenomen van de radio. In veel populaire radioprogramma’s speelt de sidekick namelijk een belangrijke rol. Edwin Evers had met Jelte, Rick en Niels zelfs 3 sidekicks in zijn ochtendshow ‘Evers staat op’. De rol van een sidekick kun je samenvatten als de rechterhand van de presentator. Hij reageert op dingen die in de radioshow gebeuren en regelt een aantal zaken op de achtergrond zodat de presentator zich kan focussen op de show. De rol van de sidekick in het ‘tafelsessieformat’ is vergelijkbaar met de rol van de sidekick in een radioprogramma.

Als trainer kun je de sidekick bijvoorbeeld de vrijheid geven om op elk moment te reageren op dat wat bespreekt. Maar je kunt hem/haar ook vragen om de chat in de gaten te houden of aan te geven wanneer een filmpje hapert. Door een deelnemer aan je training aan te wijzen als sidekick ‘verklein’ je bovendien ook de afstand tussen jezelf en je publiek. Doordat iemand uit het publiek jou gaat helpen, voelt het hele publiek zich (onbewust) ook meer betrokken.


Radioles 3 – gebruik je stem heel bewust


Oogcontact maken is lastig tijdens een online training. Met simpele trucjes als het plaatsen van de ‘speakerview’ net onder je eigen camera kom je een heel eind. Maar tot de techniek hier een oplossing voor vindt, blijft het een beetje behelpen met het oogcontact.

Maar, hoe erg is dat gebrek aan oogcontact eigenlijk? Ook hier kunnen we als trainers veel leren van de radio. Want, ook radiopresentatoren hebben geen oogcontact met hun publiek. Los van de bellers en studiogasten zien ze niet wie er naar hun programma luistert. Dat maakt hun stem tot misschien wel hun belangrijkste ‘wapen’. Veel radiopresentatoren hebben niet voor niets een warme, krachtige en klankrijke stem waar mensen graag naar luisteren.

Door het gebrek aan oogcontact is je ‘trainersstem’ bij online trainingen een belangrijk ‘wapen’. Door je stem goed te gebruiken hou je de aandacht van deelnemers beter vast. Maar hoe bewust ben je als trainer bezig met zaken als het tempo waarin je spreekt, de manier waarop je volume en intonatie gebruikt en je articulatie? Naast de aandacht voor je beeldmateriaal zou je als online trainer ook aandacht moeten besteden aan je stemgebruik.

Ontdek meer blogs

Persoonlijke Ontwikkeling en Effectiviteit
Hybride werken? Dan ook hybride trainen!