Hybride werken? Dan ook hybride trainen!

Persoonlijke Ontwikkeling en Effectiviteit
04-05-2021

Hybride werken? Dan ook hybride trainen!

In Nederland zijn op dit moment al meer dan 5,6 miljoen 'prikken gezet'.  Daarmee gloort er licht aan het einde van de coronatunnel en veel mensen hopen vurig dat ze deze zomer weer onbezorgd op vakantie kunnen. Met de komst van de vaccins rijst de vraag wat er straks overblijft van de ‘corona way of working’. Een ding lijkt zeker: helemaal terug naar het oude willen we niet.

Hoewel niet voor iedereen ideaal hebben velen het flexibel thuiswerken inmiddels omarmd. Verschillende onderzoeken geven aan dat veel ‘gedwongen’ thuiswerkers ook na de coronacrisis (deels) willen blijven thuiswerken. Ik behoor ook tot deze groep. Het thuiswerken heeft mij gemiddeld 12 uur reistijd per week bespaard en de kosten van ongeveer 40.000 autokilometers. En ik heb veel nieuwe dingen geleerd over het communiceren via Zoom en Teams. En omdat deze apps zich in razend tempo ontwikkelen zie ik de mogelijkheden hiervan alleen maar toenemen.

 

En trainen dan?


Maar wat betekent deze ontwikkeling  voor het leger trainers dat zijn geld verdient met het trainen van werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven? Gaan diezelfde werknemers straks weer gewoon met z’n allen naar kantoor om een dag(deel) in een zaaltje met laptop, beamer en trainer aan de slag te gaan? In een aantal gevallen zeker! Want een training is soms ook een sociale aangelegenheid en dat werkt voor ons mensen live nu eenmaal beter dat via een scherm.

Maar veel mensen vinden een online training via Zoom of Teams inmiddels een serieus alternatief. Voor werkgevers is dit een interessant model omdat deze nieuwe manier van trainen allerlei randzaken en -kosten overbodig maakt, zoals reistijd van medewerkers (én trainer) en de kosten voor bijvoorbeeld zaalhuur en catering. En door de trainingen een stuk korter te maken sluiten ze beter aan op de concentratieboog van medewerkers. En zijn ze bovendien veel makkelijker in te passen in een werkdag, bijvoorbeeld bij een dagstart of als lunchsessie. Tijdens de afgelopen maanden heb ik een aantal van dit soort korte online trainingen ‘live’ mogen verzorgen. Die zijn meer dan enthousiast ontvangen en smaken naar meer.

 

Hybride trainen


Ik zie dus een nieuwe vorm van trainen ontstaan: korte, krachtige online sessies. Met een trainer die live via Zoom of Teams de training verzorgt. Naast hybride werken wordt daarom hybride trainen wat mij betreft dan ook onderdeel van het ‘nieuwe normaal’.

Ontdek meer blogs

Persoonlijke Ontwikkeling en Effectiviteit
Uncategorized
Online trainen? Drie lessen die we kunnen leren van de radio!